Rijbewijs4.jpg

Examen Informatie

 

 Wat moet ik meenemen op mijn examen?

-het oproep formulier voor je praktijkexamen
-het ingevulde zelfreflectie formulier
-een geldig theoriecertificaat (niet ouder dan 18 mnd)
-het eventuele advies formulier van je tussentijdse toets (bij positief uitslag)
-een wettelijk toegestaan, geldig identiteitsbewijs onbeschadigd  èn niet verlopen.

Hoe lang duurt een praktijkexamen?

Het praktijkexamen duurt ca. 55 minuten. Hiervan is een kwartier beschikbaar voor een introductie en voor de toelichting op de uitslag achteraf. Jij hebt voor het zeggen of jou intructeur mee rijdt of niet. Wil je je intructeur meenemen? Geeft dit meteen aan het begin door aan je examinator.

Wat vraagt de examinator aan mij?

Samen met je rij-instructeur wacht je in de wachtruimte tot je de oproep krijgt om binnen te komen. Je maakt eerst kennis met de examinator. Deze legt uit hoe het examen verloopt. Daarna volgt een ogentest op de parkeerplaats, waarbij je het kenteken van een stilstaande auto moet kunnen lezen op een afstand van ongeveer 25 meter. Vervolgens vraagt de examinator je een aantal voorbereidings- en controlehandelingen uit te voeren, zoals onder de motorkap van de auto en binnen in de auto over het dashboard knopjes.

Het nieuwe rij-examen

Sinds het vernieuwde rijexamen, dat op 1 januari 2008 is ingevoerd, wordt er ook beoordeeld op verkeersinzicht en op zelfstandig rijgedrag. Daar zijn vijf nieuwe examenonderdelen voor ontwikkeld; zelfstandig route rijden, bijzondere manoeuvres, gevaarherkenning door situatiebevraging, zelfreflectie en milieubewust rijgedrag.

Wat is een zelfreflectie?

Dit is een vragenlijst en het gaat over jou mening hoe jij vindt dat je het doet in het verkeer. Deze lijst krijg je van ons (GRATIS) en vul je vooraf objectief in. Die lijst geef je aan het begin van het examen aan de examinator. Van belang hierbij is dat je een realistisch beeld hebt van je eigen capaciteiten en beperkingen als automobilist. De examinator bekijkt de antwoorden pas na de examenuitslag en bespreekt samen met jou de antwoorden en geeft zijn mening.  Zelfreflectie wordt niet meegenomen in de eindbeoordeling van het examen.

Moet een examen foutloos zijn?

Het examen hoeft niet helemaal foutloos te gaan, het gaat om het totaalbeeld. Belangrijk is hoe je reageert op het overige verkeer en of je de situatie meester bent. Kortom, de examinator bekijkt of je voldoende in huis hebt om vlot, veilig, zelfstandig en sociaal aan het verkeer deel te nemen. Direct na het examen deelt de examinator de uitslag mee. Bij een negatief resultaat worden de onderdelen toegelicht die onvoldoende waren. Bij een positief resultaat worden de uitslag direct digitaal naar het Centraal Rijbewijzen Register verstuurd.

Wanneer kan ik mijn rijbewijs ophalen?

De dag na het praktijkexamen kan de geslaagde kandidaat zich melden bij het gemeentehuis en zijn/haar rijbewijs aanvragen onder overlegging van 1 pasfoto en het vereiste geld. Vervolgens duurt het nog ongeveer 5 werkdagen voor het rijbewijs klaar is, zolang mag er dus nog niet met een auto gereden worden!!